armando
12576 poze   268736 vizite
Albume
A- Contact
A- Cupe-Diplome-Medalii
A- Prieteni Columbofili
A- Rezultate 2009
A- Rezultate 2011
A- Rezultate 2014
A-- DE VANZARE GAINI RASA MII DE FLORI ITALIANA SI CHABO
A-- DE VANZARE JUCATORI DE GALATI
A-Amintiri 2004-2008
A-Jobul Meu
B- Crescatoriile si Volierele
B-Demolarea si Constructia Noii Crescatorii Pentru Tineret
C- STANDARD JUCATORI DE GALATI
   Culori mai deosebite la Galateni
D- Baltati pe Albastru-Vanat
D- Baltati pe Cafeniu
D- Baltati pe Galben
D- Baltati pe Negru
D- Baltati pe Rosu
D- Pana Simpla Negrii Corbi
   Pana Simpla Negrii Corbi Pui 2012
D- Porumbei JUCATORI DE GALATI VANDUTI Album 1
D- Porumbei JUCATORI DE GALATI VANDUTI Album 2
D- Porumbei JUCATORI DE GALATI VANDUTI Album 3
E - PORUMBEI 2010
E - Porumbei Pierduti
E- Poze vara 2009
E- PUI 2009
E- PUI 2010
E- PUI 2011
E- PUI Toamna 2011
E-PUI 2012
E-PUI 2012 MATURIZATI
F- Poze Primavara 2009
F- Poze Primavara 2013
   F- PUI 2013
F- Poze Primavara 2014
   F- PUI 2014
F- Poze Primavara 2015
   F- PUI 2015
F- Poze Primavara 2016
F-Poze Lot De Zbor 2013
G- Roller de Cluj Vanduti
G- Voiajori
G- Voiajori Tineret 2015
G- Zburatori de Kiskunfelegyhaza
H- Turturele Razatoare
   O Noua Provocare
L- Ciobanesc Carpatin
   1-Pui Ciobanesc Carpatin 2012
   2-Femela Ciobanesc Carpatin 2013
   3-Femela Ciobanesc Carpatin 2014
M- Fazanul Auriu Pe Rosu 2013
M- Fazanul Elliot 2013
M- Fazanul Regal
M- Gaini Rasa Chabo Alb
M- Gaini rasa Chabo Galben DE VANZARE
M- Gaini Rasa Chabo Negru
M- Gaini Rasa Chabo Siro
M- Gaini Rasa Hamburg
M- Pauni Arlechin
M- Pui De Gaina 2013-2014
M--Rasa Mii De Flori galben bobat cu alb
M--Rasa Mii De Flori Portelan Galben-Albastru-Alb Isabel DE VANZARE
M--Rasa mii de flori portelan rosu-negru-alb
M-Gaini Rasa Italiana Argintie
M-Gaini Rasa Italiana Rotgesattelt DE VANZARE
N- Pestii Mei
N-Revista PORUMBELUL
O- Expozitia Turda 2009
O- Expozitia Turda 2010
O- EXpozitia Turda 2011
O- Expozitie Turda 2012
O- Expozitie Turda 2013
O- Expozitie Turda 2014
O- Expozitie Turda 2015
P- Expo Flora Turda
S -Expo Cluj 24-25 Octombrie
S- Expozitie Nationala Sannicolau Mare 2013
S- Adunarea generala a UGCPPAM 2014
S- Adunarea Generala RCR 2013
S- Adunarea Generala RCR 2014
S- Adunarea Generala RCR 2015
S- Banchet Expozitie Europeana 18-22 Ianuarie 2012 Cluj
S- Drobeta Turnu Severin 2013
S- ExpoFauna Bucuresti 2013
S- Expozitia Cupa Ardealului Ludus 2014
S- Expozitia Cupa Ardealului Ludus 2015
S- Expozitia Judeteana Brasov 2014
S- Expozitie Bekescsaba Ungaria 2013
S- Expozitie Cluj 14-17 Ianuarie 2016
S- Expozitie Cluj 14-18 Ianuarie 2015
S- Expozitie Cluj 15-19 Ianuarie 2014
   Vizita Salina Turda 2014
S- Expozitie Cupa Hobby Centrum Brasov 2014
S- Expozitie Gherla 2014
S- Expozitie Gherla 2015
S- Expozitie Gherla 2016
S- Expozitie Locala Aiud 2014
S- Expozitie Nationala Cluj 2013
S- Expozitie Nationala Lugoj 2013
S- Expozitie Zonala Ludus 2013
S- Expozitie Zonala Ludus 2014
S- O vizita in Crescatoria Avram Sebastian Ludus
S- O vizita in Crescatoria Goga Ovidiu Medias
S- O vizita in Crescatoria Hossu Vicentiu Gherla
S- O vizita in Crescatoria Mihai Cornea Cluj
S- O vizita in Crescatoria Rus Odin Turda
S- O Vizita la Bistrita Nasaud
S- O Vizita la Constanta
S- ZOO PET FAIR 2013
S-Album 1 Expozitie Nationala a Romaniei Suceava 2014
S-Album 2 Expozitie Nationala a Romaniei Suceava 2014
S-Expozitie Nationala a Romaniei Caransebes 2016
S-Expozitie Nationala a Romaniei Galati 2011
S-Expozitie Nationala a Romaniei Lugoj 2015
T- Accesorii Columbofile
T- Bancuri Cu Pasari
T- Bolile porumbeilor tratamentele si ordinea acestora inainte de vaccin
T- Ce sunt pupincuristii
T- Horoscopul pasarilor sacre
T- Hrana Porumbeilor
T- Lucruri de Baza
T- Mecanismul de joc al jucatorilor
T- Programul principalelor actiuni profilactico-curative in cresterea porumbeilor
T- Reflexul de imperechere la porumbei
T- Solubilizarea si absorbtia medicamentelor antimicrobiene administrate la porumbei in apa de baut
T- Stiati Ca
T- Structura si compozitia oului la porumbita

membru din 18 noiembrie 2008

T- Structura si compozitia oului la porumbita

Oul reprezintă o sursă perfect echilibrată de proteine şi grăsimi uşor digestibile. În plus, oul este o sursă importantă de energie şi nutrienţi. Este unul dintre cele mai hrănitoare alimente. Un ou cu masa de 50 g. are o valoare energetică de 90-100 calorii, echivalentă, ca valoarea nutritivă, cu aproximativ 150 g. lapte, 40 g. carne sau 20 g. brânză. Digestibilitatea oului este foarte ridicată: 97% pentru albuş şi 100% pentru gălbenuş.


Protidele oului au o mare valoare biologică, având cel mai echilibrat conţinut de aminoacizi esenţiali. De asemenea, oul este o sursă importantă de fosfor, lecitina, fier bine asimilabil, calciu, precum şi de numeroase vitamine. Grăsimile din ouă, valoroase din punct de vedere biologic, sunt asociate cu lecitina şi cefalina, ele constituind tonifianţi apreciaţi pentru activitatea nervoasă superioară.

Oul este format din trei parti (de la exterior spre interior):

- Coaja, care contine procentual circa 10 – 12 % din masa oului

- Albusul, care contine intre 50 – 55 %

- Galbenusul continand intre 33 – 40 %



- Coaja oului reprezinta invelisul exterior al oului, culoarea ei este intodeauna alba – translucida la ouare, ea schimbandu-si tonalitatea culorii inspre alb – mat, odata cu dezvoltarea interioara a embrionului. Acesta este unul dintre semnele care ne indica ca oul este fecundat. Suprafata cojii oului este acoperita cu o pelicula subtire denumita cuticula, aceasta are un rol foarte important impiedicand evaporarea lichidului din interiorul oului si deasemenea patrunderea murdariei si microbilor in ou. Coaja contine o cantitate ridicata de calciu si alte minerale, ea constituind un supliment mineral foarte bun pentru porumbeii nostrii. Atentie celor ce administreaza coji de ou porumbeilor, lasati ca uscarea cojilor sa se faca natural inainte de a fi pisate. O uscare artificiala, la cuptor, a coji oului duce la distrugerea calitatii calciului si a mineralelor existente.

- Albusul are o consistenta vascoasa, gelatinoasa, de culoare alb – transparenta. Acesta are o densitate de 1,042 si este format din 4 straturi de consistenta diferita, cel din apropierea galbenusului fiind cel mai dens. Compozitia albusului este: apa 85 %, proteine 12,7 %, grasime 0,4 %, substante organice 1 % si saruri minerale 0,9 %. Albusul contine mai multe feluri de albumine care sunt solubile in apa si care se coaguleaza la 50 – 60 gC. Ovoalbumina in proportia cea mai mare de 80 % si ovoglobulina in structura careia gasim aminoacizii. In compozitia albusului mai gasim un ferment numit lizozima, cu rol bactericid, ce ajuta la pastrarea oului.

- Galbenusul de forma sferica, a carui culoare variaza de la galben deschis si pana la portocaliu inchis. Culoarea acestuia este data de alimentatia porumbitelor. Galbenusul este format dintr-o emulsie densa de globule foarte mici, bogate in grasimi si invelit la exterior cu o membrana fina numita membrana vitelina.

Galbenusul este format la randul lui din doua parti: prima parte reprezinta discul germinativ, care este de fapt un punct mic si albicios de pe suprafata galbenusului care adaposteste ovula. Acesta are dimensiunea de 1mm. Acesta se continua spre centrul galbenusului cu straturi concentrice de culoare mai deschisa decat restul galbenusului, aceste straturi numindu-se latebre. Discul germinativ impreuna cu latebrele formeaza vitelusul formativ, adica locul unde se formeaza embrionul la inceput, asta daca oul este fecundat. A doua parte este formata din restul galbenusului, care constituie rezerva de hrana a embrionului la inceputul dezvoltarii lui si poarta numele de vitelus nutritiv. Acesta este bogat in grasimi (lipide, lecitina, colesterol) care sunt mai usoare decat albunimele. Galbenusul fiind mai usor decat albusul. De aceea cand oul este tinut in pozitie culcata, mai mult timp, galbenusul tinde sa se ridice treptat in partea de sus a oului lipindu-se de coaja oului, acest fapt producand alterarea lui.

Galbenusul contine: 51 % apa, 16 % proteine, 31 % lipide, 2 % saruri minerale si vitamine A, B, D, E …

La oul proaspat galbenusul este tinut in mijlocul acestuia cu ajutorul salazelor, acestea deteriorandu-se odata cu invechirea oului. Pozitia ideala in care trebuiesc tinute ouale pentru a fi incubate mai tarziu, este cu varful mai ascutit in jos si cu partea mai turtita in sus, deoarece in partea mai turtita a oului se gaseste camera de aer, o alta componenta foarte importanta a oualor de incubat. Aceasta camera de aer nu da voie galbenusului sa se lipeasca de coaja oului. Cu cat oul este mai vechi cu atat camera de aer este mai mare. Pentru a fi incubate mai tarziu, ouale se pot tine maxim 7 – 8 zile la temperatura camerei cu varful in jos si ingropate de jumatate in faina de porumb.

Tot asa si pentru transportul oualor, pentru a evita zdruncinaturile bruste si odata cu ele ruperea salazelor ouale se transporta ingropate cu totul in faina. Daca pe suprafata cojii oului, in timpul incubatiei, vedeti dejectii uscate nu incercati sa le indepartati sau sa le spalati cu apa, lasati-le asa pentru ca puteti deteriora coaja oului si implicit embrionul in formare.
138925
138925


Comentarii album • 1
porumbeiturda 4 ianuarie 2014  
interesant
  Raportează
Către: armando

Mesaj:
Mesajul a fost trimis.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.